vrijdag 28 mei 2021

Colacreek ... cola...wcpapier... cabana's.....

 Ok, ik moet bekennen... we zijn hier (in Suriname) al enkele jaren op bezoek en we hebben 'Cola kreek' nog niet bezocht...dat is toch wel een dingetje. Wij gingen er heen op een niet zo zonnige, door-de-weekse-dag.... Elke toeristen folder heeft het er over... ga naar Cola Kreek... dat is HET ding...

Maar is het dat ook?? Wij - mijn man en ik- namen de proef op de som.

Cola Kreek is - zogenaamd- het 'Bloemendaal' van Suriname. Het is gehypet, het is zogezegd HET resort van Sranan en voor die toerist....(mijn mening: er zijn meerdere (betere) resorts))

Mijn introductie verraad vast heel veel.... maar zó onder de indruk waren wij niet.

Colakreek is een zogenaamd recreatiepark. Het is erg populair en wordt in de verschillende folders in het vliegtuig naar 'Switi Sranan'  aanbevolen als DE plek om heen te gaan. Een écht toeristische trekpleister....Colakreek heeft een historie. Het is - echt- naar de drank Cola vernoemd, want het water (de kreek dus) is echt zo bruin/zwart als de drank cola is.  

Die kleur krijgt het water omdat er bladeren in vallen die - denk aan je thee- het water van kleur doen veranderen. In het geval van colakreek (maar 'blaka watra' (vertaald 'zwart water') is ook zo) in de kleur van cola. Overigens kreeg het deze naam van Amerikaanse militairen. Colakreek is rond de Tweede Wereldoorlog tot ontwikkeling gekomen toen Amerikaanse militairen in Suriname gelegerd waren. 

Ik raad je aan het dus zeker vanwege historisch oogpunt te gaan bezoeken en er even te vertoeven. Je kunt er ook prima even in het water baden en je verkoelen. Maar stel je geen hoogstaand toeristisch oord voor 'a la Niagara Falls' of 'de Efteling'.... het is een plek met hutjes die je kunt huren (voor ongeveer een tientje (in euro's) per dag), je kunt er zwemmen en je kunt luieren. Je kunt  ook wat snacks halen (als je mazzel hebt, want in het laagseizoen door-de-weeks heb je er waarschijnlijk meer meer keuze dan een zak chips -zoals wij hadden). 

De kreek is ongeveer 4 meter tot maximaal 8 meter breed. Aan de overzijde zijn verblijven van gefortuneerde Srananman (Surinamers). Daar heb je - geloof me- niks te zoeken. Waar nodig is het afgezet. En nee... je hoeft hier niet bang te zijn voor die 'penisvisjes' waar geruchten de ronde over doen.

Ik moet bekennen dat wij ook bij onze 'dip' even twee keer nadachten maar het is prima, verkoelend en helemaal OK!!!!

Wij huurden een 'cabana' hut voor 100 SRD (toentertijd (2019) nog een 10tje, maar nu (2021) zou dat ongeveer 5 zijn). We hingen onze hangmat op (neem die dus mee!!!!) en genoten van onze tijd.

(heb je niet vanuit huis een hangmat (in Sranang: Amaka) mee, koop er dan ééntje!!!!)

En toen moesten we plassen....

Dat kun je natuurlijk -lekker hygiënisch ook-  in het water doen... de mensen 'downstream' zullen je dan dankbaar zijn (NOT!!!!). Maar er zijn gewoon toiletten. Wat wél weer apart is, is dat je toiletpapier moet kopen voor je gaat.... Tip: neem een toiletrol mee in je 'zwem tas'...!!! Anders koop je toiletpapier per meter of per rol bij de cafetaria.... en je wilt écht niet wachten op een velletje papier als je buikloop hebt.....Voor die Europeanen die niks gewend zijn... wat tips...

1. Neem altijd frisdrank (en als je dat wilt 'sopo' (sterke drank)) mee ... Je koopt uiteraard altijd bij de gelegenheid (snackbar of barretje) die er is (áls die er is!!!), maar als die er niet is....dan is het fijn dat je wat bij je hebt...  (manlief en ik gingen er namelijk van uit dat we van alles konden kopen qua eten en drinken, maar dat was dus niet het geval en we zaten dus 'op een droogje''....)

2. Neem wat eten mee... koop altijd om de 'locals' te supporten wat te eten bij de lokale gelegenheid... maar wees voorbereid als er geen gelegenheid is. 

3. Je moet - als je een hut huurt- altijd een bonnetje krijgen (later zal ik vertellen over een dame die de boel 'naaide voor haar baas' bij 'Blaka watra). Men moet de huur van een hutje uitschrijven op een bon; laat je niet anders wijsmaken en neem die bon ook mee naar je gehuurde cabana.

4. Een hangmat kost je niet zo heel veel, maar levert je veel op... zelfs als je besluit hem - uiteindelijk- niet mee te nemen naar huis. Koop er één !!!!!  Vertrouw me.... je hebt er - waar dan ook- plezier van... je kunt ook slapen en rusten waar je maar wilt... 'a Amaka ben de!!!'  oftewel: de hangmat is het...!!!

5. Neem een vuilniszak mee. Wij kwamen in hutjes waar voorganger hun barbecue en ander plezier hadden achter gelaten. Je kunt natuurlijk boos worden en bij 'het management' 'JE PUNT' maken... je kunt ook die zooi in een zak doen... genieten van de dag en vervolgens die zak - met jouw rommel- bij de portier zetten... dát is pas een statement.... als je dan toch een punt wilt maken; zeg dan gewoon 'ik heb de rommel van de voorganger ook meegenomen' en verder niks... helemaal prima... jij blij... zij blij... een win-win!!!


6. als je toevalligerwijs een 'sonos speaker' en je mobiel bij je hebt en je wilt laten horen wat jouw muzieksmaak is... go ahead.... (wij geven er de voorkeur aan dat iedereen in stilte voor zichzelf geniet... maar blijkbaar is herrie okay....)   (wij overwegen volgende keer een sonos en ipod met Sepultura mee te nemen... maar dat ter zijde....)

DUS....

Bezoek 'Cola Kreek' zeker een keer als je kunt.  Het is een historisch punt en je voegt toe aan JOUW verhaal.... redt je het niet??? geen man overboord... het is een fijne plek, maar als je het mist... tja... jammer dan... Wees voorbereid (zoals overal!!!) .... neem drinken, eten en toiletpapier mee... en natuurlijk genoeg 'SRD'.... want zonder kom je helemaal nergens...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten