vrijdag 18 juni 2021

Blaka freymusu, nono, mi wani Blaka pusi pusi...

De titel zal ongetwijfeld door sommigen anders opgevat zijn. Lekker dubbelzinnig immers: ik wil geen zwarte vleermuis, ik wil een zwarte poes (eigenlijk kat). Het gaat echter over RUM!!! 

Wie aan rum denkt, denkt meestal aan dat merk met die zwarte vleermuis in sommige gevallen aan een zeerovers kapitein. Men denkt aan caraïben, maar dan wel aan bijvoorbeeld Jamaica. Toch ontdekten we al snel dat Suriname 'er wat van kan' op rumgebied!

Wist je dat de sterkste rum (90% proof) ter wereld uit Suriname komt? en dat dit daarmee ook één van de sterkste dranken ter wereld is???  Het is de zogenaamde 'Mariënburg' rum en hij wordt voor de export teruggebracht naar 81%. Grappig is dus dat het ons bekende 'oh, zo sterke 80% Stroh" dus minder sterk is dan het - aangelengde!- Mariënburg...

Wij togen op een dag naar het RUMmuseum. Dit naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift van Surinam Airways (SLM) anders hadden we er waarschijnlijk nooit van gehoord. Voor al die mensen die in 'Torarica' vertoeven of iets dat er dichtbij zit: het is er op (redelijke) loopafstand vandaan en ligt aan de Suriname rivier. Het is een goede activiteit als het bijvoorbeeld veel regent. 

Het Surinaamsch Rumhuys ligt dus in Paramaribo aan de Suriname rivier, het adres is Cornelis Jongbawstraat 18. De rumfabriek (SAB) ligt op hetzelfde terrein en volgens de website is het een paradijselijk stukje... Dát vonden wij wat overdreven (maar het ligt er aan hoeveel rum je er in gooit ;-)). Stel je er niet al te veel van voor, de website geeft een 'ietwat' mooiere weergave van de werkelijkheid en op de foto's lijkt het ook een stuk groter dan het is. Als je alle borden leest ben je 2 a 3 uur later echt wel door het spul heen. Dat gezegd hebbende; het geeft WEL een heel mooi en compleet overzicht van de historie én productie van rum in Suriname. 

Het Surinaamsch Rumhuis is de site trouwens. Mocht je kúnnen en is er voldoende animo (bv met een groep) dan kunnen we de 'mixology class' ook aanraden... maar individueel is dit lastig te boeken, je moet met een groep zijn wat wij begrepen...

Terug naar de Surinaamse rum. Het bekendste merk is verreweg Borgoe. Dat is ook een merk dat je in Nederland bij de Gal kunt vinden, maar daar hebben ze alleen de 'gewone', terwijl Borgoe een hele reeks aan soorten heeft en natuurlijk staat niet de lekkerste bij ons in NL. Bij ons is eigenlijk alleen de 'gold' bekend. Maar de Extra is al veel dieper van smaak en er is daarna nog de verder gerijpte 'vintage', de 8 jarige, 12 jarige en zelfs 15 jarige Borgoe. Die laatste drie zitten nog in bijzonder chique flessen ook.

Mariënburg is dus die 'overproof' rum. (de 'milde' is 65%, de 'stevige' is dus 90%). Deze rum is vernoemd naar de plantage 'Mariënburg'. SAB betrok haar suikerriet tot een x-aantal jaren terug van die plantage, helaas wordt nu alles (duur) geïmporteerd.  Volgens de site "Met zijn unieke karakteristieken is de Mariënburg rum 90% een waar avontuur voor de zintuigen. Deze rum laat de warme tropische zon schijnen tijdens elke gelegenheid.". Dat het een avontuur voor de zintuigen is, is een understatement. Die zintuigen gaan namelijk even dood en als ze weer gereanimeerd zijn, is het nog maar de vraag of ze weer ooit normaal worden. Wat mij betreft is het een prima basis voor desinfectiemiddel voor de handen (je kunt met Aloë vera een prima gel maken die echt wel ontsmet), maar als drankje moet je er ver van wegblijven. 



De jubilee reserve is een rum die je gewoon puur moet drinken. De afdronk is echt onovertroffen. Het zit in een bijzonder gracieuze fles (die bij ons te hoog is voor de kast). We doen er heel zuinig mee, want in NL niet te krijgen en ook in Su is het een limited edition. De laatste is van 2001; hij wordt namelijk alleen uitgegeven als de meester blender er tevreden over is. 

Daroe is een beetje 'de cheapo'. Hij wordt gemaakt van suikerrietdistillaat en is prima om te mixen. Ik vind 'm zelf 'puur' wat minder en wat te scherp. 

Fa2 (is niet SAB). Het was een nieuwkomer tijdens onze vakantie. Het werd hevig 'gehyped', maar óf het nu een 'echte' Surinaamse was... het lijkt van niet. Het wordt geïmporteerd door DE drankenimporteur 'Kings', maar de oorsprong is 'caraiben'.. Het is echter wel een gangbaar merk én goed betaalbaar én goed drinkbaar in Su.

Aan het begin noemde ik al 'de zwarte vleermuis' als rum merk die voor de meesten mensen bekend is. Suriname kent echter 'de zwarte kat' (black cat) rum, die toch écht vele malen beter is. Het is dan ook een heuse prijswinnende rum. In Nederland moet je er naar zoeken, al is hij zo nu en dan wel verkrijgbaar. Soms heeft de Sligro hem en ik denk dat een goed rumhuis of 'rum specialist (zoals in Ijmuiden) hem ook heeft. In 1977 won deze rum een prestigieuze prijs.  Ik verkies deze zonder meer boven de 'B***i" 




Dat Suriname niet meer commercieel doet met rum is eigenlijk eeuwig zonde, al kan ik me voorstellen dat men nu niet zit te springen om weer allerlei suikerplantages uit de grond te stampen... als je het echter het verleden los zou laten en een 'puur Surinaams' product zou kunnen maken, kun je de meest mooie rum soorten maken met 'Surinaamse kwaliteit' bijvoorbeeld.

Een aantal jaren geleden maakten wij kennis met 'Spirited Union'. De man komt uit Aruba en is een prachtig bedrijf gestart in Amsterdam. Waar hij 'botanical rums' maakt. Echter wel van niet-Surinaamse rum, maar bijvoorbeeld uit Trinidad geïmporteerd. Dan denk ik: zonde... we hadden ook 'de Srananman' banden kunnen versterken en men heeft er écht goede rum!  Wat dacht je van een typische Sranan botanical met Mopé? 

Een bijzondere vermelding is de 'Hannapier', dat is geen rum, maar een 'eau de vie' (verzamelnaam voor 'alle sterke drank'.) Hij wordt wél door SAB gemaakt. Ok bijzonder is Voltz wodka, een heuse Surinaamse vodka, genoemd naar de Voltzberg. Overigens zijn daar wél betere varianten van in Europa (of Rusland...)

Ik dwaal weer af... 

Het museum dus.

Het was er toen wij er waren niet druk en we waren blij dat díe mensen pleiten gingen want hun kinderen konden zich niet gedragen en jengelden de hele tijd. De bar was helaas ook dicht, dus we konden niet genieten van een 'Borgoe cocktail' oid. Dat vonden we wel jammer.  Rondleiding moesten we blijkbaar boeken (met groep?) en dus helaas óók geen grande tour of museum tour. Als je met een gids kunt gaan; doe dat dan, mogelijk haal je er dan meer plezier uit dan 'in je uppie' gaan. 

Toch kun je je prima vermaken in het Rumhuys. Het staat er vol met vitrines en informatieborden. IN de museum winkel is ook voldoende aan te schaffen (ook de rum). Neem genoeg cash mee, want de pinautomaat schijnt vaker stuk te zijn dan  het te doen. Ga er ook niet op de laatste dag van je vakantie heen. Je wilt namelijk daarna rijkelijk genieten van al die rum en dat kán niet in één dag, die inspiratie kun je beter aan het begin van je vakantie opdoen en dan overal en nergens proeven.



Over dat proeven gesproken. Ik denk dat ik het in één van mijn eerdere posten wel een keer genoemd heb (al was het toen nog met de Blaka Freimusu en weet ik dat je nu de Blaka Pusi pusi moet hebben), maar het echte Suriname gevoel is voor mij:

Men neme een (groot!)glas. Men gooit er een hand ijs in. Men doet er een flinke scheut Black Cat in (of Borgoe, maar voor deze vind ik de BC lekkerder). Dan vult men af men verse kokoswater (die pluk je eerst van je boom af in je tuin natuurlijk, hakt vervolgens als een bezetene (dat kan vast handiger, maar wij hebben het nog niet ontdekt) die noot aan barrels met je machete tot er water uit gegoten kan worden. ... en dan in je 'amaka' genieten maar!  ...overigens is kokoswater ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar hoor!

Tot slot heb ik nog wat ideeën voor diegenen die er mee aan de haal willen gaan...(een credit naar de bedenker is fijn :-))

- een Surinaamse Rumbar op de aankomst en vertrekhal van Zanderij en wat dacht je van een bar bij 'het rumHuys' aan de rivier???  Veel 'tatta's' zouden daar graag zitten met een authentieke Surinaamse cocktail!!!. Adverteer die Borgoe, Marienburg en Black Cat!!! Dat doen we op Schiphol immers ook met de BOLSbar. Het is fijn dat er 'one for the road' is (echt superbar!!!, bezoek deze als je vertrekt vanuit Su zeker!!!) , maar het adverteert toch niet die Surinaamse topproducten op zijn best!!!

- Sranan botanicals (misschien kan íemand met Spirited Union een 'union' aan gaan?) Die Mopé rum lijkt me wel wat... lekker met papaya-juice!!!

- Sranan Origin ; DE ultime high-end rum van volledige Surinaamse origine. Sranan sukru, sranan proces, sranan trots! Een rum die men drinkt als men pure luxe wil ervaren (oke... ook voor de gewone man dan...) ... Sranan Faya ini batra

Wat ik misschien zelf nog wel oppak: Sranan tinctuur; (medicinale) tincturen van Sranan wiwiri e.d. op basis van sterke Surinaamse rum (ipv wodka of jenever zoals in NL).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten