zondag 11 april 2021

Erfgoed: Over kankan uma gesproken...

Afgelopen verjaardag kreeg ik van een - overigens zelf óók kankan uma- een mok met daarop 'kankan uma' gedrukt. Zij had het ding gezien op een site en moest aan mij denken.

Kankan uma betekent zoiets als 'sterke vrouw' of 'vrouw die van alle markten thuis is' of 'kan de hele wereld aan'. Er is ook een negatieve betekenis ("grote vrouw'), maar zoals vele dingen in Sranantongo is alles in context en in dit geval is het een positieve betekenis!

(even schaamteloze reclame: - Stimofo Strips  is echt een leuke site met leuke artikelen én leerzame dingen voor de 'kids')

De mok deed mij ook denken aan 'de vrije negerin Elisabeth'.  Als er één kankan uma was, dan was ZIJ het wel. 

Ik las twee  las twee romans van Cynthia MacLeod. Eén over de vrije negerin Elisabeth Samson en één over Mariënburg (en haar paiman). Door de omstandigheid konden we Mariënburg. als eigenlijk wel gepland, niet bezoeken. De meest bekende roman van MacLeod is 'hoe duur was de suiker', maar zij heeft vele romans meer geschreven die de moeite waard zijn om te lezen, waaronder die dus van de Vrije negerin Elisabeth.

Wij zagen we het huis van Elisabeth in Parmaribo. Het is werkelijk IN en INtriest hoe de eigenaar - de Surinaamse overheid- met dit pand omgaat (zie foto's).

Elisabeth was een iconisch figuur in de Sranan geschiedenis en haar 'erfenis' wordt schandalig behandeld!!  Ik kan hier zo, in en in, nijdig om worden! Waarom DOET men niks hier mee! HET icoon van het geluid tegen de koloniale repressie, maar ook HET voorbeeld van de hedendaagse Sranan uma die HET verschil kan maken no matter what! Ik zou zo graag dit pand in haar volle glorie herstelt willen zien! Niet alleen voor de strijd tegen kleur-ongelijkheid maar ook voor het symbool van girl-power en natuurlijk als markant historisch punt van Sranan voor het nageslacht!!! 

Gelukkig lees ik enkele jaren later (15 oktober 2020)  dat Cynthia McCleod het volgende...


Brunswijk ondersteunt verkoop huis Elisabeth Samson

15 Oct, 10:33
foto
Cynthia McLeod, voorzitter van stichting Elisabeth Samson Huis en vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft Cynthia Maceod, voorzitter van stichting Elisabeth Samson Huis, meegedeeld dat de regering meewerkt aan de verkoop van het Elisabeth Samson huis op de hoek van de Wagenwegstraat en de Heerenstraat. In juni 2019 gaf de vorige regering groen licht voor de verkoop van het pand. Deze werd vertraagd nadat de notaris de partijen erop wees dat nog niet alle wettelijke kaders aanwezig waren voor de rechtsgeldigheid van de verkoop/koop. De huidige regering heeft volgens de vp tijdens de vergadering van de Raad van Ministers op 22 september, toestemming verleend om het pand te verkopen.

Tijdens het onderhoud met McLeod dinsdag is breedvoerig gesproken over de plannen van de stichting. Brunswijk heeft te kennen gegeven de kwestie weer op de agenda te plaatsen om het verkoopbedrag vast te stellen, meldt het Directoraat Volkscommunicatie. De stichting Elisabeth Samson Huis is bereid dit pand op te kopen en heeft als doel het gebouw te restaureren en in te richten conform de inventaris anno 1762. Dit zal volgens McLeod behalve bijdragen aan een prachtig aanzien van de binnenstad, ook een grote toeristische attractie zijn. 

McLeod liet weten dat investeerders al klaar staan om met een bedrag van SRD 30 miljoen in te komen voor de restauratie. Dit zal via een fonds gebeuren waarbij het project binnen 1,5 jaar operationeel moet zijn. Brunswijk heeft alle steun toegezegd.

De historische binnenstad van Paramaribo staat bekend om haar unieke monumentale houten gebouwen en is sedert 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Het is heel goed om te zien dat dit erfgoed bewaard zal blijven  (als de regering tenminste woord houdt....) voor de toekomst en dat hét voorbeeld voor alle 'kankan uma' in de Surinaamse Dop, hopelijk trots mag prijken in de binnenstad van Paramarbo. Ik kan niet wachten om dit pand als toeristische attractie te zien!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten