Afgelopen verjaardag kreeg ik van een - overigens zelf óók kankan uma- een mok met daarop 'kankan uma' gedrukt. Zij had het ding gezien op een site en moest aan mij denken.
Kankan uma betekent zoiets als 'sterke vrouw' of 'vrouw die van alle markten thuis is' of 'kan de hele wereld aan'. Er is ook een negatieve betekenis ("grote vrouw'), maar zoals vele dingen in Sranantongo is alles in context en in dit geval is het een positieve betekenis!
(even schaamteloze reclame: - Stimofo Strips is echt een leuke site met leuke artikelen én leerzame dingen voor de 'kids')
De mok deed mij ook denken aan 'de vrije negerin Elisabeth'. Als er één kankan uma was, dan was ZIJ het wel.
Ik las twee las twee romans van Cynthia MacLeod. Eén over de vrije negerin Elisabeth Samson en één over Mariënburg (en haar paiman). Door de omstandigheid konden we Mariënburg. als eigenlijk wel gepland, niet bezoeken. De meest bekende roman van MacLeod is 'hoe duur was de suiker', maar zij heeft vele romans meer geschreven die de moeite waard zijn om te lezen, waaronder die dus van de Vrije negerin Elisabeth.
Wij zagen we het huis van Elisabeth in Parmaribo. Het is werkelijk IN en INtriest hoe de eigenaar - de Surinaamse overheid- met dit pand omgaat (zie foto's).
Elisabeth was een iconisch figuur in de Sranan geschiedenis en haar 'erfenis' wordt schandalig behandeld!! Ik kan hier zo, in en in, nijdig om worden! Waarom DOET men niks hier mee! HET icoon van het geluid tegen de koloniale repressie, maar ook HET voorbeeld van de hedendaagse Sranan uma die HET verschil kan maken no matter what! Ik zou zo graag dit pand in haar volle glorie herstelt willen zien! Niet alleen voor de strijd tegen kleur-ongelijkheid maar ook voor het symbool van girl-power en natuurlijk als markant historisch punt van Sranan voor het nageslacht!!!Gelukkig lees ik enkele jaren later (15 oktober 2020) dat Cynthia McCleod het volgende...
Brunswijk ondersteunt verkoop huis Elisabeth Samson
Cynthia McLeod, voorzitter van stichting Elisabeth Samson Huis en vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie) |
Het is heel goed om te zien dat dit erfgoed bewaard zal blijven (als de regering tenminste woord houdt....) voor de toekomst en dat hét voorbeeld voor alle 'kankan uma' in de Surinaamse Dop, hopelijk trots mag prijken in de binnenstad van Paramarbo. Ik kan niet wachten om dit pand als toeristische attractie te zien!!!
Stichting Elisabeth Samson Huis – Vrienden van de Stichting Elisabeth Samson Huis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten