dinsdag 26 februari 2019

Mun dri 2018: We zijn er weer, inclusief Tips & Tricks voor Su-gangers

Oftwel; maart 2017. Dat is het namelijk al weer als we weer terug keren in Suriname. Zoals gezegd hebben we niet aangegeven bij mijnheer Kibrifasi dat we komen en we moeten dan ook eerst een huurauto ophalen. Inmiddels weten we dat we ook bij Zanderij een auto kunnen halen tegen een redelijke prijs, maar toentertijd wisten we dat nog niet. We worden nu opgehaald door het verhuurbedrijf, naar Paramaribo gebracht waar de garage zit en daar halen we ons autootje op.

Dat is nog een heel gedoe, want de creditcardmachine werkt niet en dus moet er contact geld gehaald worden en ik kan met mijn Nederlandse bankpas niet bij elke willekeurige Surinaamse bank pinnen. Het verhuurbedrijf wil eigenlijk ook niet langer open blijven en stelt voor dan de auto de volgende dag maar op te halen en een taxi te regelen, maar daar gaan we niet mee akkoord. UIteindelijk wordt er een taxi gebeld (de auto die ons heeft opgehaald op Zanderij is namelijk al naar de volgende afspraak en kon niet blijven) en met de taxi worden we naar een pinautomaat gebracht waar we het benodigde geld pinnen, vervolgens weer terug naar het verhuurbedrijf en dan éindelijk een ruime twee uur sinds dat wij landden op Zanderij, kunnen we onze koffers in het huurautootje zetten en onderweg naar 'huis'.

We zijn zó nieuwsgierig hoe alles er bij zal liggen. Hoe zou het met de tuin zijn? Hoe zou het met het diefijzer zijn? hoe staat het huis er bij? Allemaal vragen...

We stoppen op HighWay eerst voor de boodschappen en met een volbeladen autootje rijden we naar het huis. Nog 3 bochten, nog 2, nog 1 en dan... het zandweggetje naar het huis.

We zijn enorm blij verrast. Reden we vorige keer nog een grijze massa tegemoet, nu staat het huis fris lichtblauw op een - onkruidvrij!- perceel. Mijnheer Kibrifasi heeft - zoals hij ook had gezegd- het perceel netjes onderhouden.


Het mooie is ook dat alles zo bijzonder goed gegroeid is. Kwam -toen we weggingen- het lemmetje net bij de hoogte van 40 cm, nu is deze al ruim een meter hoog. Datzelfde geldt voor de bougainvillea, hoewel deze nu niet in bloei staat, is hij wel 5 keer zo groot en ook de 'rode plant' is enorm gegroeid.

We gaan snel naar binnen want de schemering (en die duurt maar kort hier) valt in en we willen nog wel de kamers even vegen en dweilen, de badkamer en de slaapkamer schoon hebben voor de nacht. Bedrijvig gaan we al vegend en soppend door het huis heen. In de tussentijd bel ik mijnheer Kibrifasi dat we zijn gearriveerd. Die is enorm beledigd dat we hem niet hebben gebeld ons op te halen op Zanderij én hij moppert dat hij niet de kans heeft gehad het perceel nog na te lopen. We leggen uit dat we hem niet wilden belasten, maar dat vind hij maar raar.

Voor het avondeten besluiten we chinees te halen, vorige keer hebben we dat gehaald voordat we weggingen en dat beviel goed, dus nu rijden we naar dezelfde Chinees op HighWay en halen er Mifang (Mihoen) met een mix van vlees wat we bij kaarslicht op de veranda opeten terwijl de vleermuizen (fremusu) druk af en aan vliegen.

Tips & Tricks voor wie ook naar Su reizen: 
Europcar en Herz zijn wellicht de bekende merken qua autohuur, maar ze zijn ook verreweg de duurste van het stel en maken gretig gebruik van hun naamsbekendheid. Een auto huren in Paramaribo zelf (lees: niet-Zanderij) is een stuk goedkoper, nadeel is wel dat je vanaf Zanderij in Paramaribo moet zien te komen. Verblijf je op Torarica (en aanverwante hotels/resorts) of Krasnapolski, dan verzorgen die hotels (over het algemeen) dat vervoer, anders moet je óf iemand kennen (voorkeur) óf een taxi regelen (doe dit van te voren en neem niet 'spontaan' een taxi op het vliegveld!). Er zijn overigens ook bedrijven die de auto afleveren op Zanderij en/of bij je hotel/appartement, zij hebben dan geen vaste 'stand' op Zanderij en zijn wel goedkoper daardoor, maar je betaald gemiddeld 40 euro per keer voor halen/brengen van de auto op Zanderij en ongeveer 15 a 20 voor halen/brengen naar appartement/hotel.
Een auto krijg je niet altijd / vanzelfsprekend volgetankt mee (meestal kwart of half), maar je moet 'm wel vol inleveren. Een verzekering zit er niet altijd bij, let op dat je all-risk neemt (lees ook de ANWB tips en tricks over het huren van een auto in het buitenland). Bel bij schade altijd de politie (115) en vul het formulier in (later deze vakantie hebben we een - niet door ons veroorzaakte-  aanrijding en daar blijken we geen formulieren in de auto te hebben en ook de politie komt niet opdagen, dat geeft bij het inleveren behoorlijk problemen)
Kleine en luxe auto's zijn alleen voor wegen in de stad en er omheen en de regulier begaanbare wegen daarbuiten (zoals de weg naar Nieuw Nickeri en naar Mungo), wil je wat meer de 'busibusi' zien dan ben je verplicht een 4-wheel te huren. Lees de voorwaarden waar je wel en niet mag rijden met je huurauto en als je specifieke plannen hebt en je wilt daar me de auto (en niet met de bus) heen, vraag dan of je daar met je auto heen kunt. Nb; soms is het goedkoper om voor een dag een 4-wheel te huren dan de hele vakantie zo'n auto te hebben, maar let wel op dat je dan dubbel borg betaald.

Borg kun je -verwacht je- met je creditcard betalen, pinnen willen ze écht niet omdat dit lastig is met teruggave van die borg. Echter doet zo'n creditcard automaat het meer niet dan wel. Alle keren dat we het hebben geprobeerd deed de creditcard automaat het niet. Zorg er dus voor dat je - hoewel het over het algemeen in Su onverstandig is om veel geld bij je te hebben- wel je borg contant mee hebt.

Rij je schade dan verrekenen bedrijven die met je borg. Maak altijd foto's van de auto. Als het regent of heeft geregend en er zitten veel druppels op de auto zorg dan bij twijfelplekjes dat je deze voorzichtig droogwrijft en fotografeert. Wij kregen een keer discussie over een krasje dat er blijbaar eerst niet op zat en nu wel, maar we konden niet anders bewijzen vanwege ... jawel... regendruppels. Het loont dus om een kleine droogdoek mee te nemen als je de auto gaat halen/brengen.

Je kunt als Nederlander niet overal zomaar pinnen. Hakrinbank en DSB over het algemeen wel, maar VCB kan niet. Je kunt contant geld meenemen en dit wisselen bij een cambio, dat doen de meeste mensen. Wij vinden het zelf wat minder, want er hangen vaak vage figuren bij zo'n cambio en als 'sabanabubawan' (withuidige) ben je een soort uithangbord dat je geld hebt. Ik neem zo min mogelijk cash mee naar Su en pin bij Hakrin en/of DSB. Overigens kun je per keer maar 1000 SRD (hakrin) of 2000 SRD (DSB) pinnen, maar je kunt wel meerdere keren achterelkaar pinnen. Bij winkels kun je over het algemeen niet afrekenen met je creditcard en niet met je pinpas (alleen soms met een local bankpas).

Wil je kunnen bellen in Su tegen lokaal tarief, koop dan een pre-paid sim. Op Zanderij kun je - terwijl je staat te wachten op je koffer- bij Digicel een sim kopen, als je een telefoon mee hebt activeren ze hem ook voor je. Overigens had ik vorige keer iets met een databundel, maar werkte op de één of andere manier niet goed, dus dat moet ik nog uitzoeken. De andere provider is Telesur, ook die bieden pre-paid kaarten. Verblijf je in Paramaribo dan zijn er trouwens genoeg gelegenheden waar gratis wifi is, dus overweeg of je alleen bellen nodig hebt of bellen en data...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten